hors concours


hors concours 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur; paardensport)

( Gezegd van sportlieden of sportploegen die aan een wedstrijd deelnemen)
(Frans, letterlijk 'buiten de wedstrijd') buiten mededinging; zonder opgenomen te worden in de eindstand en dus geen recht hebbend op een prijs
In de paardensport gangbaar, maar ook elders in gebruik. Regelmatig ook in figuurlijk gebruik in toepassing op andere personen dan sportlieden en op zaken die met elkaar concurreren, al dan niet in wedstrijdverband.

Algemene voorbeelden


Afgelopen weekend organiseerde rijvereniging 'de Terschellinger Ruiters' weer het driedaagse dressuurweekend [...]. Dit jaar was het aantal deelnemers aan de officiële wedstrijd maar liefst dertien en deden er drie mee op basis van 'hors concours' (buiten mededinging). Ook de Ponyclubwedstrijd was met veertien deelnemertjes goed bezet.

http://www.deterschellinger.nl/dressuurweekend-terschellinger-ruiters/,

"De pure titelstrijd is in België een onderlinge zaak van drie clubs. Anderlecht, Standard en Club Brugge. De zes wedstrijden tegen dat trio beschouwen wij dan ook als hors concours voor onze eigen marsroute in competitie. Maar anderzijds zijn de thuisduels tegen die toppers uiteraard de hoogtepunten van het seizoen voor alles wat bij onze vereniging betrokken is", zegt Georges Leekens.

De Standaard,

Op grond van het bovenstaande zijn het vooral Previn, Shelley en Donohoe en in iets mindere mate MacGregor en Lortie die de voorkeur verdienen, Lortie ook voor de soloversie. En Gershwin zelf blijft natuurlijk hors concours in de race. Bij besluit van 22 augustus 2001 werd de subsidie bij eindbeschikking vastgesteld.

http://www.audio-muziek.nl/discografie/gershwin,%20rhapsody%20in%20blue.htm,

Voor wie anders dan Leda, de dode nimfijn, had hij deze nacht bittere tranen geplengd? Toch niet voor Margriet zelf – overjarige matrone en dus hors concours – ook al had ze hem dan lelijk toegetakeld. En al evenmin voor wat pijn aan zijn kaak, ook op fysiek gebied is hij een harde.

In liefdes naam, Greta Seghers,

Hors Concours is Frans voor Buiten Mededinging en betekent dat er niet voor de plaatsing en prijzen deelgenomen wordt. Voor het HC (Hors Concours)-deelnemen zijn de volgende bepalingen in het Disciplinereglement Springen 2009 opgenomen: ## HC starten is toegestaan in de klasse waarin de combinatie startgerechtigd is of in een lagere klasse. Wanneer een combinatie in één rubriek zowel voor klassering als HC wil starten, dient het parcours voor klassering eerst verreden te worden [...]. ## Een combinatie die HC deelneemt mag niet deelnemen aan de barrage en mag ook niet in de uitslag opgenomen worden of in aanmerking komen voor een prijs. ## Bij een HC-deelname dient de combinatie met een officiële startcoupon in te schrijven. Hierop wordt vermeld dat het om een HC-start gaat.

http://www.bokt.nl/wiki/Hors_concours_starten_(springen),

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • iets of iemand hors concours houden
  • iets of iemand hors concours plaatsen
  • iets of iemand hors concours verklaren

Ook genomineerd zijn de bijlagen van Trouw, maar het was misschien zuiverder geweest om die hors concours te houden, aangezien een redacteur van die krant lid was van de selectiecommissie.

NRC,

De strijd om de zevende AKO-prijs lijkt dus bij voorbaat gestreden, en dat plaatst de jury in een vervelende positie. Als ze kiest voor Mulisch en De ontdekking volgende maand gewoon nomineert, dan wordt 1993 het saaiste AKO-jaar uit de geschiedenis [...]. Maar als de jury Mulisch niet nomineert, dan wordt ze de risee van literatuurminnend Nederland. Er is maar één uitweg: plaats De ontdekking van de hemel hors concours. Laat Mulisch niet meedoen, maar geef hem een oorkonde waarin staat dat hij de schrijver is van het beste boek van 1992. Nomineer vervolgens zes andere auteurs - en ken de AKO-prijs in mei toe aan het eennamooiste boek van het afgelopen jaar.

NRC,

Een aantal boeken heeft de jury hors concours moeten verklaren omdat ze niet tot de categorie 'roman' konden worden gerekend.

http://www.librisliteratuurprijs.nl/2011/juryrapport,

  • hors concours meedoen
  • hors concours starten

Van de negen dichters in dit vak is het steeds de laatstgeborene die ik het beste vind. Achterin staan drie dichters die alledrie hors concours meedoen: Gorter, De Haan en Gerhardt. Zij zijn niet in enig groepje onder te brengen.

...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

Ik doe hors concours mee aan dat dictee.

http://www.dictees.nl/download/oefendictees/Rein_610.pdf

Hors Concours starten. Als een organiserende vereniging met instemming van de jury een geregistreerde combinatie gelegenheid wenst te geven om buiten mededinging (hors concours) te starten, anders dan bedoeld in art. 253 lid 4b en c van het disciplinereglement springen, dan kan die worden toegestaan.

http://members.home.nl/vangoghruiters/wedstrijden/starten.htm

Vaste verbindingen